fbpx

Balmoș

Povestea preparatului

Păstorii din Mărginimea Sibiului sunt renumiți pentru balmoșul pe care îl prepară; mâncarea ciobanului a devenit delicatesă în secolul al XXI-lea și carte de vizită a gastronomiei tradiționale românești.

„Zice că de 9 ori trebuie să întorci cașu` în balmoș că să să facă balmoșul bun. Da` să știți că-i cașu` precum bacea: dacă bacea-i bună, așe-i și cașu. Balmoșul era gătit de băcițe, care aveau voie să urce la colibi în luna mai, iar la stânile din munți urcau în 14 iunie. Acolo stăteau toată vara, mulgeau oile, închegau laptele, făceau mâncare pentru ciobani; în 14 septembrie coborau oile la colibi, iar în 14 octombrie, în vinerea de dinainte de Cuvioasa Paraschiva, coborau în sat.“

Balmoșul stătea și pe mesele nuntașilor: în trecut, nunțile se țineau duminica, iar lunea, cei mai apropiați nuntași mergeau la casele mirilor, apoi la cea a nașilor, acolo unde erau întotdeauna omeniți cu balmoș.

Ingrediente

  • 3 kg lapte
  • 500 g caș
  • 300 g unt
  • 1 kg de făină de mălai

Cum se prepară

Se pune laptele la fiert în ceaun, iar când dă în clocot se pune untul, apoi se adaugă făina și se lasă să fiarbă cam 15 minute. Când compoziția e fiartă, se pune cașul, tăiat bucăți și se amestecă bine. Se servește cald, împreună cu jintiță.

Share This