Sibiul va deveni prima regiune din Romania care va pune în circulație o MONEDĂ LOCALĂ
Moneda locală circulă într-o zonă geografică limitată și poate fi folosită doar în cadrul unei rețele locale/regionale de organizații. NU înlocuiește moneda națională, nu se află în competiție cu aceasta și nu este tranzacționată în sistemul bancar, fiind o monedă complementară.
Moneda locală are drept scop încurajarea schimburilor locale și construcția de rețele locale/regionale de producție si comerț. Moneda locală nu pune în nici un fel în discuție folosirea monedei naționale oficiale, emisă de Banca Națională și garantată de Stat sau Uniunea Europeană, în cazul Euro.
Există aproximativ 300 de monede locale în lume, fiind listate în Complementary Currency Resource Center (o bază de date mondială pentru monedele locale sau regionale).

Beneficii:
- mediu de schimb pentru economia locală;
- sprijin direct pentru crearea de rețele locale integrate (producție, distribuție, vânzare);
- modalitate de a crea cerere directă suplimentară pentru producătorii locali mici, care nu au competența, experiența, finanțare, resurse pentru intrarea pe piață;
- impulsionează mica inițiativă antreprenorială;
- îmbunătățește accesul la piețe al micilor producători.
Beneficii în „filosofia EU”: îmbunătățește mediile economice locale, asigură menținerea specificului local și regional, impulsionează folosirea mai bună, durabilă, a resurselor umane, materiale și imateriale ale unei comunități.
Monede locale și regionale europene (exemple): Germania (17 monede locale), Marea Britanie (11 monede locale), Franța (9 monede locale), Belgia (9 monede locale), Olanda (9 monede locale), Grecia (8 monede locale).

Tipuri de monedă locală:
- Transitional Currency, bazate pe mișcarea Transition Towns din Marea Britanie (Transition Network a fost fondată în Anglia în anul 2006). Exemple: Brixton Pound, Bristol Pound (UK), BerkShares (USA), Spring Dollars (Canada). Transitional Currency este un voucher care poate fi folosit doar în organizațiile partenere.
- Reward Curency/Moneda-recompensă), exemplificată de „punctele” câștigate, de exemplu, dacă plătești cu un Card al Băncii Transilvania (pot fi folosite în organizațiile partenere, nu au localizare teritorială).
- LETS (local exchange trading sistem): un fel de „cooperativă” non-profit, care asigură schimbul comercial pentru membrii săi, prestarea de servicii în interiorul rețelei și gestiunea transparentă. Promovează serviciile membrilor, gestiune transparentă a tuturor operațiunilor și uneori oferă mici credite mutuale. LETS se bazează pe un sistem de schimb comunitar Community Exchange System CES, un fel de „piață” virtuală care publică cererile și ofertele membrilor.
- Time Based Curency, moneda locala a cărei valoare de referință este „ora muncă” și nu moneda națională.
Regiunea Sibiu, ca parte a acțiunilor de stimulare economică desfășurate de Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 (compus din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Medias, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu), își propune să LANSEZE O MONEDĂ LOCALĂ CARE combină avantajele reward money, cu o rețea regionala LETS, având următoarele caracteristici speciale:
- Localizare și aderență identitară: Sibiu, Poarta de Sud a Transilvaniei;
- Rețea tematica în care poate fi folosită: rețeaua SRGE-HORECA;
- Majoritatea produselor care pot fi cumpărate cu MONEDA LOCALĂ sunt disponibile în locul în care se „produce” moneda (în locul în care sunt acordate „punctele”);
- Menținerea în rețeaua OPERATORILOR CU MONEDA LOCALA este condiționată de volumele de tranzacții CU MONEDA LOCALĂ;
- Micii producători asigură livrările pentru rețeaua SRGE-HORECA, producând efectul de antrenare. Tranzacțiile sunt făcute folosind Community Exchange System (CES);
- Hub de promovare națională si internațională pentru anul 2019;
- Un Consorțiu regional public-privat susține rețeaua.
- Agenda Digitală EU: MONEDA LOCALĂ A SIBIULUI este o monedĂ DIGITALĂ, a cărei „gestiune” se dorește a fi făcută folosind sistemul blockchain și contractele inteligente.