fbpx

Tocană cu măruntaie de găină

Povestea preparatului:

Tocana de măruntaie de găină este unul dintre exemplele sugestive ale modului în care oamenii valorificau totul. Când se tăia o găină, din aceasta se pregăteau mai multe feluri de mâncare, astfel încât să se valorifice fiecare bucăţică de carne. La fel se întâmpla și la nuntă. Joia, înaintea nunții, se adunau femeile, la mire și la mireasă acasă, că veneau să ajute la nuntă. Oamenii aduceau o găină, 10 – 20 de ouă, smântână, un litru de ulei, iar dacă nunta era iarna se aducea și carne de porc sau cârnaț. Femeile făceau de toate, supă, friptură, pâne, cozonaci. Din găini se făcea întotdeauna o supă cu tăiţei și friptură – pentru nuntă, iar din măruntaiele de la găini se făcea o zamă acră și tocană, ce li se dădeau femeilor care ajutau la pregătiri.

Sursa:

Rețetă culeasă și publicată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul Junii Sibiului în cartea Rețete tradiționale din zona Sibiului.

Ingrediente:

  • măruntaiele de la 10 găini: gheare, aripi, capete, pipote, gâturi, ficat
  • 7 cepe potrivite
  • ardei gras
  • ardei capia
  • gogoșari
  • rădăcină de pătrunjel
  • 150 g de untură
  • apă
  • bulion
  • 6 ouă
  • griș
  • făină
  • frunze de pătrunjel și țeler
  • paprică
  • sare, piper

Cum se prepară:

Untura se încălzeşte, apoi se adaugă o ceapă tăiată mărunt. Când ceapa prinde o culoare lucioasă, se pun paprica, măruntaiele și se lasă să fiarbă puțin în suc propriu. Se adaugă zarzavaturile tăiate mărunt (inclusiv ceapa rămasă) și ficatul și se condimentează cu sare şi piper. Se fierbe la foc mic, completând periodic cu apă. Când toate sunt fierte, se pregătesc găluștele: se bat cele șase ouă, se adaugă făină și puțin griș, până când compoziția e omogenă și nu foarte tare. Găluștele se fierb în apă cu sare, apoi se pun în tocană, împreună cu pătrunjelul tocat mărunt și se mai dă un clocot. La final se drege cu făină, apă, sare și bulion, compoziţie ce se pune peste tocană.

Share This