fbpx

Tocană de ciuperci

Povestea preparatului:

Din registrul mâncărurilor de sezon face parte şi tocăniţa de ciuperci. Primăvara şi toamna, după ploi, se mergea la cules de ciuperci. Gătite în tocană, ciupercile sunt deopotrivă gustoase şi săţioase.

„Acum am auzit că se pot usca ciupercile, ca să le ai pentru gătit mai tot anu`, da noi n-am ştiut din astea. Mergeau câte doi, tri, care cunoşteau ciupercile bune şi aduceau acasă cât să facă muierea o mâncare proaspătă.”

Sursa:

Rețetă culeasă și publicată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul Junii Sibiului în cartea Rețete tradiționale din zona Sibiului.

Ingrediente:

  • 1 kg ciuperci
  • 2 cepe mari
  • o cană cu lapte
  • sare, piper

Cum se prepară:

Se spală ciupercile și se desprind codițele, care mai apoi se toacă mărunt. Se călesc în ulei ceapa, apoi codițele, cu sare și piper. După ce s-au muiat bine, se adaugă pălăriile de la ciuperci, tăiate bucățele. Se pun la foc mic, acoperite, fără apă. Din momentul în care fierbe mâncarea, se mai lasă încă 20 de minute pe foc. Se face un sos din făină și lapte, care se adaugă peste ciuperci. Înainte de consumare, se presără pătrunjel verde tocat. Se mănâncă împreună cu mămăligă.

Share This