fbpx

Tocană de oaie cu crumpene

Povestea preparatului:

Este un preparat ce se gătea şi se găteşte încă în toate zonele etnofolclorice ale judeţului. Această tocană din carne de oaie și cartofi se servește cu sfeclă roşie cu hrean, sau ardei copţi, acriți cu oţet.

Sursa:

Rețetă culeasă și publicată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul Junii Sibiului în cartea Rețete tradiționale din zona Sibiului.

Ingrediente:

  • 2 kg carne de oaie
  • 1 kg de cartofi
  • 6 cepe
  • 5 ardei
  • 1 gogoșar
  • 3 roşii
  • 100 ml ulei sau untură
  • frunze de pătrunjel
  • foi de dafin
  • paprică
  • sare, piper

Cum se prepară:

Carnea de oaie se curăţă bine de pieliţă şi grăsime, apoi se taie în cuburi. Într-o cratiţă (de preferat de tuci), se prăjeşte ceapa, tocată mărunt, în ulei sau untură, până devine aurie. Se adaugă paprica şi apoi se pune carnea. Se completează cu o cană de apă fierbinte. Se lasă să fiarbă la foc, cu capac, și se mai amestecă din când în când, ca să nu se ardă ceapa. Când scade zeama se completează iar cu apă şi se adaugă foile de dafin. După ce carnea s-a înmuiat foarte bine, se adaugă ardeii şi gogoşarul tăiaţi felii subţiri, cartofii şi roşiile tăiate cubuleţe. Se sărează, condimentează, se adaugă apă, cât să acopere şi se continuă fierberea, la foc domol. La final se presară pătrunjel tăiat mărunt.

Share This