fbpx

Tocană de porc

Povestea preparatului:

Tocana cu carne și cartofi este întâlnită în toate zonele etnofolclorice ale Sibiului, putând fi pregătită cu carne de porc, de oaie sau de vițel. Prepararea cu carne de oaie fiind mai complicată (căci carnea de oaie bătrână trebuie opărită), astăzi tocana se pregătește mai ales cu carne de porc, fiind o mâncare de duminică. Landlerii preparau o mâncare similară, dar în care adăugau agrișe, numind-o Eine Saure Tunke, adică tocăniță acrișoară.

Sursa:

Rețetă culeasă și publicată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul Junii Sibiului în cartea Rețete tradiționale din zona Sibiului.

Ingrediente:

  • 700 g carne
  • 700 g cartofi
  • 3 - 4 cepe
  • 2 - 3 ardei
  • 4 - 5 căței de usturoi
  • puțină slănină
  • frunze de pătrunjel
  • făină
  • apă
  • boia

Cum se prepară:

Se taie slănina bucăți și se pune la prăjit, iar peste ea se adaugă ceapa și ardeii, tăiate mărunt, și carnea cuburi. Se lasă să se rumenească puțin, se pune apă cât să le acopere și se fierb. Când e fiartă carnea, se pun cartofii, curățați și tăiați cuburi, și usturoiul tocat. Spre final se prepară un rântaș din făină și apă care se pune în tocană.

Share This