fbpx

Uscăţele

Povestea preparatului:

Uscăţelele sunt un desert foarte apreciat în satele Sibiului, dar nu foarte uşor de pregătit, căci fiecare uscăţea trebuie împletită şi prăjită separat în ulei. Cu toate acestea, aspectul extraordinar, gustul şi faptul că se topesc în gură sunt trei elemente care au făcut ca în Poiana, uscăţelele să fie servite la nuntă.

„Nu poţi să le coci fără andrea, că dacă le întorni cu furculiţa, se strică forma. Stai şi coci tot câte una, pe rând. Le facem cu rachiu, c-apăi eşti mâncat şi beut.”

Sursa:

Rețetă culeasă și publicată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul Junii Sibiului în cartea Rețete tradiționale din zona Sibiului.

Ingrediente:

  • 10 ouă
  • 10 linguriţe cu ulei
  • 5 linguri cu zahăr
  • 2 – 3 linguri zahăr pudră
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • făină cât cuprinde
  • un praf de sare
  • ulei
  • puţin rachiu

Cum se prepară:

Se separă albuşurile de gălbenuşuri: albuşurile se bat spumă şi se adaugă zahărul vanilat şi rachiul, iar gălbenușurile se amestecă bine cu zahăr, sare şi apoi se încorporează făina şi spuma de albuşuri. Se frământă aluatul bine, se întinde şi se taie cu pintenul în fâşii lungi şi subţiri de un centimetru. Fâşiile de aluat se împletesc în diferite forme (de exemplu, fundă) şi se pun la copt, cu ajutorul unei andrele, într-o cratiţă cu ulei încins. La final se presară zahăr pudră.

Share This